home
mijn Vragenboek
zoek 'n hexagram stel een vraag teken 'n hexagram
wat is de Yijing? de Tien Vleugels voorwoord van Jung inleiding door Wilhelm US and UK flag over ons
steun onze site
易經
stel je vraag aan de Yijing易經
stel je vraag aan de Yijing


Korte gebruiksaanwijzing.

Formuleer je vraag aan de Yijing (vroeger schreven we: I Tjing, maar de uitspraak blijft hetzelfde) in het tekstinvoervak hierboven. Deze vraag en het antwoord dat de Yijing geeft kunnen alleen door jou gelezen worden.

Het antwoord van de Yijing verschijnt door op de Antwoordknop of op de munten te klikken. Als je op je telefoon naar deze site kijkt, kun je ook een antwoord krijgen door je telefoon (of tablet) te schudden. Je ziet twee hexagrammen tevoorschijn komen. Het linker hexagram vertelt over de situatie waarin je je bevindt, over het nu, het rechter hexagram vertelt over welke stappen je kunt ondernemen om de harmonie te herstellen of te versterken. Als geen van de lijnen beweegt, ontstaat er ook geen tweede hexagram en dan zie je een afbeelding van de hertog van Zhou, die je aanspoort om het Oordeel te bestuderen.
Door vervolgens in het hexagram op de knoppen 'het Teken', 'het Oordeel' of 'het Beeld' te klikken geeft de Yijing de afzonderlijke toepasselijke commentaren.
De bewegende lijnen van het beginhexagram worden onder de twee hexagrammen weergeven. Als er geen enkele lijn beweegt, dan lees je er het Oordeel. Alle afzonderlijke rode lijnen in de hexagrammen zijn apart aan te klikken. De rode lijnen zijn dus ook knoppen. Hun betekenis verschijnt in een nieuw kleiner venster, dat je ook weer kunt sluiten met het rode kruisje .
Het is mogelijk om een nieuwe vraag te stellen door te klikken op de munten of door 'stel een vraag' te kiezen uit het menu boven in de pagina.
Deze site geeft je de mogelijkheid om een account te nemen. Je kunt dan je vragen en antwoorden opslaan en later teruglezen, en je kunt bij al je antwoorden aantekeningen maken. Een account kost € 12,- per jaar. Het is waardevol om later nog eens terug te lezen wat de Yijing antwoordde. Je leest het antwoord dan toch anders en het is een goede manier om de symbolentaal van de Yijing beter te leren verstaan.

Een uitgebreide toelichting en een gebruiksaanwijzing over de Yijing vind je in het voorwoord van Carl Gustav Jung en in de inleiding van de vertaler van deze tekst, Richard Wilhelm. Deze inleiding vertelt ook meer over hoe je de Yijing, het Boek van de Veranderingen, kunt gebruiken om vragen aan te stellen.
De historische Chinese toelichting, met commentaar van Richard Wilhelm, over de Yijing is te lezen in de Tien Vleugels.
Als je meer wilt leren over de achtergronden en het gebruik van de Yijing, bezoek dan eens de site van het Yijing Research Center.

Om je goed te kunnen concentreren op het stellen van een vraag en het verstaan van het antwoord dat de Yijing geeft, is onderaan iedere pagina een antieke Tibetaanse klankschaal afgebeeld. Klik op de schaal om het geluid van deze schaal te horen.NB. Deze site wordt regelmatig vernieuwd en verbeterd. Dat is een voortdurend werk in uitvoering, al sinds 2001.
Als je als gebruiker suggesties of commentaar hebt, wilt je dat dan laten weten? Je kunt je opmerkingen mailen via deze link. Alle reacties worden zeer gewaardeerd.
-->