home
mijn Vragenboek
wat is de I Tjing? zoek 'n hexagram stel een vraag
de Tien Vleugels voorwoord van Jung inleiding door Wilhelm US and UK flag over ons
steun onze site
易 經
stel je vraag aan de I Tjing易 經
stel je vraag aan de I Tjing


Korte gebruiksaanwijzing.

Formuleer je vraag aan de I Tjing in het tekstinvoervak hierboven. Deze vraag en het antwoord dat de I Tjing geeft kunnen alleen door jou gelezen worden.

Het antwoord van de I Tjing verschijnt door op de Orakelknop of op de munten te klikken. Je ziet twee hexagrammen tevoorschijn komen. Het linker hexagram vertelt over je uitgangssituatie, het rechter over waar het naar toe gaat. Als geen van de lijnen beweegt, ontstaat er ook geen tweede hexagram en dan zie je een afbeelding van de hertog van Chow.
Door vervolgens in het hexagram op de knoppen 'het Teken', 'het Oordeel' of 'het Beeld' te klikken geeft de I Tjing de afzonderlijke toepasselijke commentaren. Deze commentaren kun je ook lezen door het hexagram door te scrollen.
De bewegende lijnen van het beginhexagram worden onder de twee hexagrammen weergeven. Als er geen enkele lijn beweegt, dan lees je er alle lijnen. Alle afzonderlijke rode lijnen in de hexagrammen zijn apart aan te klikken. De rode lijnen zijn dus ook knoppen. Hun betekenis verschijnt in een nieuw kleiner venster, dat je ook weer kunt sluiten.
Het is mogelijk om een nieuwe vraag te stellen door te klikken op de munten of door 'stel een vraag' te kiezen uit het menu boven in de pagina.
Deze nieuwe versie van de site geeft je de mogelijkheid om een account te nemen. Je kunt dan je vragen en antwoorden opslaan en later teruglezen. Een account kost € 12,- per jaar. Het is waardevol om later nog eens terug te lezen wat de I Tjing antwoordde. Je leest het antwoord dan toch anders en het is een goede manier om de symbolentaal van de I Tjing beter te leren verstaan.

Een uitgebreide toelichting en een gebruiksaanwijzing over de I Tjing vind je in het voorwoord van C.G. Jung en in de inleiding van de vertaler van deze tekst, R. Wilhelm. Deze inleiding vertelt ook meer over hoe je het orakel kunt gebruiken.
De historische Chinese toelichting, met commentaar van R. Wilhelm, over de I Tjing is te lezen in de Tien Vleugels.

Voor hen die zich goed willen concentreren op de vraag is onderaan deze pagina een antieke Tibetaanse klankschaal afgebeeld. Klik op de schaal voor het geluid.NB. Deze site is opnieuw helemaal vernieuwd en die klus is nog niet klaar.
Als je als gebruiker suggesties of commentaar hebt, wilt je dat dan laten weten? Je kunt je opmerkingen mailen via deze link. Alle reacties worden zeer gewaardeerd.

Je hebt een advertentie blokker aanstaan voor de I Tjing Site.

Onze advertentie is heel bescheiden en is geïntegreerd in het design. Zou je de advertentie blokker voor onze site uit willen zetten? Dan werkt de site optimaal voor je.